top of page

TOUR DE PARIS

BEST PASTRY SHOPS IN PARIS

Toen ik de eerste keer hoorde dat je voor de mooiste en beste patisserie in Parijs moest zijn vroeg ik me af wat dat dan wel mocht zijn. Opgeroeid onder de kerktoren(s) van Aalst en Zottegem en afgestudeerd aan Ter Groene Poorte in Brugge, dacht ik wel te weten wat mooie patisserie was… we schrijven 1990.

Met enkele collega’s, ik werkte toen voor Vandemoortele Professional, reden we midden december naar de lichtstad om de ‘toonaangevende patisseriehuizen' te gaan bekijken. Met een fototoestel in de hand en voldoende durf vergaapten we ons aan de etalages van LeNôtre, Fauchon, Peltier, Dalloyau en Hédiard.

Inspirerend, vooruitstrevend, maar vooral hongerig naar meer werd dit een jaarlijkse ‘must do’ uitstap. Vandaag zijn we bijna 35 jaar verder en minstens evenveel  ‘Tour de Paris’ verder. Wat toen een rally was met de  auto, een verdoken fototoestel, soms verloren fotofilm rolletjes is vandaag een onuitputtelijke bron van inspiratie geworden.

De opkomst van social media wakkert dit enkel maar aan . Iedere zichzelf respecterende foodie of patissier zal zijn lijstje opmaken van te bezoeken patissiers of markten en zonder schroom delen op zijn netwerk. Het is ook niet de eerste en wellicht niet de laatste keer dat collega patissiers me verzoeken mijn must see-lijstje te delen.  Met graagte!   

Nog gemakkelijker is het om in groep Parijs te bezoeken. Begeleiding van Brussel of Lille tot Parijs en terug. Syntra-West was de eerste die in 2008 op de kar ( TGV) sprong om deze ‘Tour de Paris’ door mij te laten organiseren en aan hun cursisten aan te bieden. Mét succes, zo werden meerdere wandelingen georganiseerd met steeds nieuwe namen, maar ook huizen die jammer genoeg wegvallen. Karamel, Hédiard, La Pâtisserie des Rêves, Café Pushkin, ook het iconische Fauchon op de Place Madeleine sloot definitief zijn deuren.

Voor mij was Fauchon de Franse Wittamer, of Wittamer de Belgische Fauchon. Een huis vol historiek en een school van en voor talenten. Fauchon wist d ejuiste mensen aan te trekken of was het een talentenmagneet ?  Jean-Michel Perruchon, Pierre Hermé, Sébastien Gaudard, Christophe Adam, François Daubinet. Namen die klinken als een klok “all around the world”.  Helaas behoort deze patisserie- en delicatessenwinkel nu tot het collectief geheugen en kan je vanaf nu naar de école Fauchon in Rouen. https://www.ecole-fauchon.com

 

Parijs blijft ontegensprekelijk de hoofdstad van de patisserie en macarons. Maandelijks komen er bakkerijen bij of worden lokale boetieks gehypet. Gespecialiseerde tijdschriften, een boetiek “Fou de Patisserie’ en tv-uitzendingen verheerlijken deze zoete cultuur en trekken opnieuw, zowel liefhebbers als professioneel naar Parijs. 

Wil je dit zelf ook eens meemaken en ontdekken?

Schrijf u nu in zoals zoveel anderen voor u al deden.  Kies uit een klassieke  toer of een ontdekkingstoer; een stage bij Bellouet Conseil of liever een Afternoon High Tea…? Of check www.ranson.be/inspirations

bottom of page