top of page
IMG_2547.jpg

BRUNO VAN VAERENBERGH

Geboren en getogen in Zottegem (wereldberoemd vanwege het Zottegems Bier en Rock Zottegem) kwam ik via een vakantiejob terecht in een bakkerij. De dynamiek, de onregelmatige werkuren, de opgewekte muziek en het grapjes tijdens de werkuren waren andere koek dan de saaie schoolse hiërarchie. De rest is geschiedenis. Intussen ben ik +25 jaar culinair adviseur bij Debic.

ELK FEEST BEGINT BIJ DE BAKKER

Zoals velen volgde ik een klassieke bakkerijopleiding aan de gastronomieschool Ter Groene Poorte in Brugge en de International Richemont School in Luzerne. Na een werkperiode in een klassiek banketbakkerijtje, waar ik snel besefte dat je als snotaap van achttien bitter weinig weet, ging ik aan de slag in de grootste broodbakkerij van België. Dààr werkten ze wel degelijk met weegschaal, timer en thermometer. Meten is weten, gissen is missen, nee? Een boeiende en leerrijke periode die me klaarstoomde om vervolgens voor een internationale margarinefabriek te gaan werken. Daar leerde ik  meten, evalueren, creëren, presenteren en argumenteren…

VIA VIA NAAR DEBIC

In 1995 zocht het toenmalige Diafarm (een fabrikant en leverancier van droge zuivelproducten voor de professionele sector) een “demonstrateur patisserie”. Toen daar later een technisch boterassortiment voor bakkers en banketbakkers werd gelanceerd, kwam mijn droom een beetje in vervulling. Zuivere, nobele basisingrediënten, een ander type cliënteel en nieuwe professionele collega’s op sales en marketing.Er volgden stages in Frankrijk bij Pierre Hermé, LeNôtre, Yssingeaux, Bellouet Conseil en Olivier Bajard. Ze brachten me in contact met de beste patissiers ter wereld. Via een aantal interne fusies, kwam ik bij Debic terecht waar ik de inspiratie uit mijn loopbaan naar haalbare en commerciële recepten en concepten kon vertalen.” 

SAMENWERKING MET ENERGIE

“Voor ik bij Debic werkte, had ik niet veel technische roomkennis. Collega’s van R&D openden mijn ogen en ik leerde alles over emulgatoren, vetpercentages, opslag en overrun. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik mee aan de basis en ontwikkeling stond, maar vooral aan de executie van enkele roomspecialiteiten. Vooral de samenwerking met patissiers geeft energie wanneer er samen
in hun atelier nieuwe producten aan de realiteit worden getoetst.


PASSIE

Sinds 2010 reis ik door Europa en Azië om mijn kennis te delen met collega’s, in scholen, grote bakkerijen en klanten. Ik spreek niet voor mezelf maar ben er van overtuigd dat vakscholen er goed zouden aan doen om experts op allerlei vlakken gastlessen en workshops te laten geven. Zelf steek ik het meeste op tijdens klantbezoeken in binnen- en buitenland. Hoe wordt er met het vak omgegaan? Wat zijn de gewoontes, de smaken, de cultuurverschillen? Eén ingrediënt is in ieder geval in ieder land te vinden heb ik gemerkt: "PASSIE.”


Blijf nieuwsgierig voor de rest van je carrière en werk aan een breder netwerk.

Jean-Michel 11 fond blanc BD_edited.png

"Depuis que je connais Bruno Van Vaerenbergh, il n'a jamais changé sa passion et son intérêt pour la pâtisserie française. C'est un artisan passionné, il connaît toutes les bonnes adresses, il est toujours en train de visiter les différentes nouvelles maisons, de prendre des photos des nouvelles tendances et des nouveaux produits. 
Bruno est quelqu'un qui ne s'arrête jamais et qui est toujours présent, à Paris, au Sirha à Lyon, à Sigep à Rimini, à toutes les manifestations en Belgique, mais aussi avec les groupes de pâtissiers belges en visite à Paris. 
C'est un excellent pâtissier, un démonstrateur passionné et aussi une personne qui sait transmettre les bonnes informations et connaissances. 
Je suis très heureux de connaître Bruno et je pense qu'il est une personne essentielle dans le monde de la pâtisserie belge.
Félicitations pour avoir aidé l'industrie et les professionnels de la pâtisserie ! "

QUOTE van Jean-Michel Perruchon M.O.F. Patisserie; schooldirecteur Bellouet Conseil

bottom of page