top of page
IMG_2547.jpg

BRUNO VAN VAERENBERGH

Geboren en getogen in Zottegem (wereldberoemd vanwege het Zottegems Bier en Rock Zottegem) kwam ik via een vakantiejob terecht in een bakkerij. De dynamiek, de onregelmatige werkuren, de opgewekte muziek en het grapjes tijdens de werkuren waren andere koek dan de saaie schoolse hiërarchie. De rest is geschiedenis. Intussen ben ik +25 jaar culinair adviseur bij Debic.

ELK FEEST BEGINT BIJ DE BAKKER

Zoals velen volgde ik een klassieke bakkerijopleiding aan de gastronomieschool Ter Groene Poorte in Brugge en de International Richemont School in Luzerne. Na een werkperiode in een klassiek banketbakkerijtje, waar ik snel besefte dat je als snotaap van achttien bitter weinig weet, ging ik aan de slag in de grootste broodbakkerij van België. Dààr werkten ze wel degelijk met weegschaal, timer en thermometer. Meten is weten, gissen is missen, nee? Een boeiende en leerrijke periode die me klaarstoomde om vervolgens voor een internationale margarinefabriek te gaan werken. Daar leerde ik  meten, evalueren, creëren, presenteren en argumenteren…

VIA VIA NAAR DEBIC

In 1995 zocht het toenmalige Diafarm (een fabrikant en leverancier van droge zuivelproducten voor de professionele sector) een “demonstrateur patisserie”. Toen daar later een technisch boterassortiment voor bakkers en banketbakkers werd gelanceerd, kwam mijn droom een beetje in vervulling. Zuivere, nobele basisingrediënten, een ander type cliënteel en nieuwe professionele collega’s op sales en marketing.Er volgden stages in Frankrijk bij Pierre Hermé, LeNôtre, Yssingeaux, Bellouet Conseil en Olivier Bajard. Ze brachten me in contact met de beste patissiers ter wereld. Via een aantal interne fusies, kwam ik bij Debic terecht waar ik de inspiratie uit mijn loopbaan naar haalbare en commerciële recepten en concepten kon vertalen.” 

SAMENWERKING MET ENERGIE

“Voor ik bij Debic werkte, had ik niet veel technische roomkennis. Collega’s van R&D openden mijn ogen en ik leerde alles over emulgatoren, vetpercentages, opslag en overrun. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik mee aan de basis en ontwikkeling stond, maar vooral aan de executie van enkele roomspecialiteiten. Vooral de samenwerking met patissiers geeft energie wanneer er samen
in hun atelier nieuwe producten aan de realiteit worden getoetst.


PASSIE

Sinds 2010 reis ik door Europa en Azië om mijn kennis te delen met collega’s, in scholen, grote bakkerijen en klanten. Ik spreek niet voor mezelf maar ben er van overtuigd dat vakscholen er goed zouden aan doen om experts op allerlei vlakken gastlessen en workshops te laten geven. Zelf steek ik het meeste op tijdens klantbezoeken in binnen- en buitenland. Hoe wordt er met het vak omgegaan? Wat zijn de gewoontes, de smaken, de cultuurverschillen? Eén ingrediënt is in ieder geval in ieder land te vinden heb ik gemerkt: "PASSIE.”


Blijf nieuwsgierig voor de rest van je carrière en werk aan een breder netwerk.

Jean-Michel 11 fond blanc BD_edited.png

"Seit ich Bruno Van Vaerenbergh kenne, hat er seine Leidenschaft und sein Interesse an der französischen Patisserie nie geändert. Er ist ein leidenschaftlicher Handwerker, er kennt alle guten Adressen, er besucht immer die verschiedenen neuen Häuser, fotografiert die neuen Trends und Neues Produkte.
Bruno ist jemand, der nie aufhört und immer präsent ist, in Paris, bei Sirha in Lyon, bei Sigep in Rimini, bei allen Demonstrationen in Belgien, aber auch bei Gruppen belgischer Konditoren, die Paris besuchen. Er ist ein ausgezeichneter Konditor, ein leidenschaftlicher Demonstrator und auch eine Person, die es versteht, die richtigen Informationen und das richtige Wissen zu vermitteln.
Ich bin sehr glücklich, Bruno zu kennen, und ich denke, er ist eine wesentliche Person in der belgischen Gebäckwelt.
Herzlichen Glückwunsch zu Ihrer Hilfe im Dienste der Süßwarenindustrie und der Profis!"

bottom of page